הכירו את ורונה
העיר של רומיאו ויוליה
העיר ורונה שממוקמת בצפון איטליה אפופת רומנטיקה ויופי ייחודי. בסוף המאה ה – 16 הונצחה העיר ורונה באחד המחזות המפורסמים בעולם שכתב ויליאם שייקספיר ושימשה כרקע לסיפור האהבה המפורסם והטראגי בין רומיאו ויוליה, מדובר בסיפור שהיה קשור לסכסוך עתיק שהתרחש ב-1302, וזכה לחיי נצח בכך שנהפך למחזה ומאז זכתה העיר לתהילת עולם. עד היום נוהרים אלפי תיירים רק בכדי לראות את המרפסת המפורסמת בה הדוודעו רומיאו ויוליה על אהבתם, מצטלמים עם פסל הברונזה של גיבורת המקום ומבקרים במדרחוב היפה הפונה ליכוון הבית של יוליה.
העיר ורונה היא בעלת היסטוריה רבה: העיר נוסדה בשנת 550 לפני הספירה ושיא ימי תפארתה של העיר נרשם בין המאות ה – 13 וה -14 כאשר נשלטה בידי משפחת האצולה סקאליג'ירי מלאת העוצמה והעושר. העיר נפרשת מגדות נהר Adige ועד למרגלות הרי האלפים בצפון, ובשל מימומה המרכזי החשוב על ציר התחבורה הראשי בין מילאנו לונציה, ולצד אגם גארדה, נבנו בה מבצרים וטירות והיא נחשבת כאתר מורשת עולמית על ידי אונסק"ו בשל העובדה שנשמרו בה מבנים רבים מהתקופה הרומית.
טיול רומנטי בעיר יכול לגרום לכם להבין מדוע התרחשה עלילתו של הסיפור דווקא כאן. מצודות ציוריות של משפחות אצולה , גשרים עתיקים, סמטאות צרות זרועות בכיכרות מרוצפות אבן ומלאות בדוכנים ובתי קפה.
כמעט בכל מקום בעיר, בדוכנים או בחלונות הראווה ניתן למצוא איזכור לזוג המאוהב: שוקולדים מפוסלים, תמונות של הזוג, לבבות בשלל צבעים וגדלים ועוד.
בתקופה שלפי חג St. Valentine's Day מקושטים הרחובות במרכז העיר, פנסי הרחוב מכוסים בלבבות אדומים ובלונים בצורת לב אדום מחולקים לזוגות המשוטטים ברחובות.
אחרי שתמצאו מקום חנייה לרכבכם, הרי שמומלץ להתמסר לשיטוט רגלי בסמטאות העיר העתיקה שבין החומות.
כדאי לדעת: במוזיאונים ובקיוסקים שונים ניתן לרכוש כרטיס בשם ורונה קארד (Verona Card) שמעניק כניסה חופשית לאטרקציות בורונה. מחירו של הכרטיס הוא כ-15 יורו ל-24 שעות וכ-20 יורו ל-72 שעות. בימי שני רוב המוזיאונים והאתרים סגורים.
מה כדאי לעשות ולראות בעיר ורונה?
העיר מציעה למבקרים בה פנינים ארכיטקטוניים וחובבי ההיסטוריה יהנו מהמוזיאונים ומהמבנים העתיקים של העיר. בפיאצה ברה, הכיכר הגדולה של העיר, נמצא אחד האתרים המרשימים ביותר בעיר הוא הארנה (Arena) – האמפיתאטרון הרומי העתיק שנבנה המאה הראשונה לספירה ונשתמר כמעט בשלמותו והוא השלישי בגודלו בעולם. הוא נבנה מחוץ לחומות העיר, ושימש למשחקים, טורנירים, קרקסים ומופעי גלדיאטורים, בהם צפו עשרות אלפי בני אדם. הארנה נבנתה לבנים אדומות, שיש לבן וורוד. כתוצאה מרעידת אדמה שהתרחשה במאי 1117 התמוטטה חגורת הקשתות החיצונית של המבנה, ממנו נשארה כיום חתיכה קטנה בקצה הצפון מערבי של המבנה. בימי הביניים שימש המקום כמחצבה, ואבני הארנה נלקחו לשמש כחומרי בנייה של בניינים חדשים. מתקופת הרנסנס זכתה הארנה לסדרת שיפוצים ושיקומים. מהמאה ה-18 שימשה שוב למופעי תיאטרון ובידור שונים. בשנת 1913 הועלתה לראשונה האופרה אאידה שחיבר ג'וזפה ורדי, ובימי הקיץ מתרחשים בו עד היום מופעי אופרה מרהיבים אותם פוקדים צופים מכל רחבי העולם לחזות ולהאזין לפלאי האקוסטיקה המושלמת בו.
מדרחוב מאציני ( Via Mazzini )
מפיאצה ברה, נכנסים אל מדרחוב מאציני ( Via Mazzini ) הרחב והאלגנטי – יש שם כמעט את כל מותגי העילית האיטלקיים. פרט אליהם גם חנויות בוטיק שחלקן לא מאוד יקרות וניתן למצוא בהן לעתים מציאות שוות.
פיאצה דלה ארבה (Delle Erbe)
מדרחוב מאציני מוביל אותנו אל פיאצה דלה ארבה המפורסמת (Delle Erbe) המרכזת סביבה דוכני שוק קבועים אותם מומלץ לפקוד בעיקר בימי שבת וראשון ולהתערבב במקומיים הבאים לבלות את יומם בין עשרות דוכנים המציעים מבחר ירקות ופירות טריים וססגוניים, מלאכות יד מקומיות ועוד.
הבית של יוליה ( Casa di Giulietta)
במרחק של 100 מ' מכיכר דל ארבה הציצו אל ביתה המפורסם של יוליה ( Casa di Giulietta) ועל המרפסת המפורסמת בה עמדה בעוד רומיאו חיזר אחריה בשירה ובפרחים מלמטה.
הבית אינו מרשים במיוחד אך פסלה של יוליה העשוי כולו מארד מזמין אליו מידי שנה עשרות אלפי תיירים הבאים למשמש את שדה הימני בתקווה למעט מזל בתחום הרומנטי..
הבניין בו נמצאת המרפסת המפורסמת ביותר באיטליה, נבנה במאה ה-12 והיה שייך ככל הנראה למשפחת קפלו, שסמל האצולה שלה מופיע על אחת מקשתות המבנה. זיהוי משפחת קפלו עם משפחת קאפולטי היא בסיס האמונה שרווחה כבר במאה ה-19, שהיה זה ביתה של יוליה, גיבורת הטרגדיה השייקספירית המתרחשת בורונה של המאה ה-14, עת הייתה העיר נתונה במאבק בין שני כוחות: הקיסרות הגרמנית והאפיפיורות: אהבתם של רומיאו, בן משפחת מונטקי (תומכי האפיפיורות) ויוליה, בת משפחת קאפולטי היריבה (תומכי הקיסרות הגרמנית). בשנות השלושים של המאה ה-20 נערכו במבנה שיפוצים רבים, נוספו החלון והמרפסת שצופה אל החצר, אל תוך הבית הוכנסו רהיטים מהמאות ה- 16 וה-17 וכן ציורים המתארים את סיפורם של רומיאו ויוליה. ובחצר הוצב פסל ברונזה של יוליה – עבודתו של הפסל נראו קוסטנטיני.
כיכר השוק העירוני, פיאצה דלה ארבה (Delle Erbe) , 'כיכר התבלינים', היא לב העיר, המקום בו נפגשים רחובות המסחר העיקריים – Via Mazzini ו-via Capello, המוביל אל "המרפסת של יוליה".
בכיכר הצבעונית המוקפת הארמונות נמצאים מונומנטים שמסמלים את שליטי ורונה במשך השנים: מזרקת 'ורונה מדונה' מתקופת שלטון הסקאליג'רי (בני משפחת דלה סקאלה), הארמון פלאצו מאפאי (Palazzo Maffei), עמוד ונציאני, בראשו פסל האריה המכונף – סמל לשלטון הרפובליקה הונציאנית בורונה. ובנוסף גם Palazzio Della Ragio המציג תערוכות אמנות משתנות ומכיל בתוכו את מגדל הבנוי מאבנים של טורי די לאמברטי (Torre dei Lamberti) – המגדל נבנה בימי הביניים ומתנשא לגובה של 85 מ' ומאפשר הצצה פנורמית נפלאה על העיר ורונה. אל המגדל ניתן לטפס ברגל או במעלית. במרכז הכיכר ניצבת בימה קטנה מקורה, ששימשה את שליטי ורונה במאה ה-16.
מפיאצה דלה ארבה ישנו מעבר לכיכר די סניורי (Piazza Dei Signori), "כיכר הנבחרים", שימשה כמרכז השלטוני-אדמיניסטרטיבי של העיר. בכיכר נמצא שער גדול שצלע לוויתן תלויה מתחתיו ולפי האגדה, תיפול הצלע על צדיק ראשון שיעבור מתחתיה… עד היום במשך מאות שנים היא לא נפלה…
הכיכר מוקפת מבני ציבור מרשימים שנבנו לאורך השנים ושימשו שליטים שונים:
ארמון העירייה (Palazzo del Comune) המעוטר בפסי שיש לבן וורוד, נבנה במאה ה-12, בסגנון ראנסאנסי מובהק, זהו בניין ייחודי ונדיר ביופיו.
ארמון בתי המשפט (Palazzo del Tribunale), נבנה במאה ה-14 ומקושר על ידי קשת לארמון העירייה, לצידו מגדל לבנים מסיבי. מתחת למבנה נמצא מתחם Scavi Scaligeri – מתחם ארכאולוגי ובו שרידים מהתקופה הרומית ומימי הביניים, וכן גלריה לצילום בינלאומי שנפתחה במתחם בשנת 1996 ומציגה תערוכות צילום מתחלפות ברמה בינלאומית.
ארמון הפודסטה ('Palazzo del Podesta) שחזיתו מעוטרת ב'שיניים' ובשער כניסה קלסי, העשוי שיש לבן, מעליו לוח שיש עם סמל השלטון הוונציאני, האריה המכונף. הארמון נבנה במאה ה-13 על ידי הסקאליג'רי, בני משפחת דלה סקאלה, ושימש את מושלי ורונה במאה ה-16.
'מרפסת המועצה' (Loggia del Consiglio), שנבנתה בשנת 1485 עבור חברי מועצת העיר: היה זה מקום בו עמדו הנבחרים בטקסים ואירועים ציבוריים, בהם נכח קהל רב.
במרכז הכיכר ניצב פסלו של המשורר דאנטה, שהוצב באמצע המאה ה-19. דאנטה בילה פרק זמן בורונה, לאחר שהוגלה מעירו פירנצה, ואף הקדיש כמה מיצירותיו לשליטי העיר מכניסי האורחים, הסקאליג'רי
משפחת טוריונה סקליג'רי(Scaligeri)
בני משפחת דלה סקאלה שלטו בורונה במהלך המאות ה – 13 וה – 14 (בשנים 1260-1387) והביאו את העיר ורונה לשיא תפארתה.
אחוזת קברי משפחת סקליג'רי
הקברים נמצאים בבית המשפט של כנסיית סנטה מריה אנטיקה, המבנים בסגנון גותי, רובם בצורת מקדש קטן מכוסה בד רקום.
בית משפחת סקליג'רי (Palazio Degli Scaligeri)
המבנה נבנה במאה ה-13 והוא מרשים במיוחד בסגנונו הארכיטקטוני וביופיו הרב.
על מנת לעמוד על עוצמת אותה משפחת סקליג'רי ראוי לבקר במבצר קסטלובקיו( Castelvecchio) שנבנה במאה ה-14, מלבנים אדומות המאפיינות אותו , ליד הנהר כחלק מביצורי ההגנה של הישוב, ואת שני חלקיו מקשר מעבר שמעליו יש מגדל שמירה, וגשר מרהיב יוצא ממנו וחוצה את הנהר. כיום מאכלס את אותו מבצר עתיק מוזיאון לאומנות ובו יצירות אומנות נדירות ביופיין של מיטב האמנים האיטלקיים מימי הביניים ומתחילת העת החדשה. המוזיאון כולל גם אוסף של כלי נשק ותכשיטים מאותה התקופה. בכניסה תוכלו להתרשם מפסלו של אחד המצביאים ממשפחת סקאליג'רי. מדובר בקנגראנדה הראשון, שמת ב-1329, אך פסלו, כפרש גיבור המניף חרב, נשאר לנצח בחצר אותו מוזיאון.
להשלמת הביקור בעיר, כדאי לפנות ערב ליהנות מהמראה המופלא של העיר כולה על נהר האדיג'ה שמתפתל סביבה – יש לטפס לעבר תיאטרון רומנו שנבנה עוד בתקופת הקיסר הרומי אוגוסטוס. האמפיתאטרון שופץ, וכיום מוצגים בו מופעים שונים. מומלץ מאוד להמשיך לטפס במעלה המדרגות המובילות לפסגה לעבר קסטל סן פייטרו – מבצר שהוקם בתקופת השלטון הוונציאני, ומרחבת התצפית נשקף נוף מדהים של העיר כולה. תוכלו להתמסר למראה הנוף תוך כדי ישיבה בקפה-מסעדה הנמצא בהמשך רחבת התצפית.