שיר שחלמתי על פראג...
החופשה בפראג הייתה ספונטנית לחלוטין כחלק מהתערבות שערכנו האם בתחילת ספטמבר המחירים אכן יורדים משמעותית ונצליח למצוא חבילה במחיר טוב. מצאתי דיל טוב ביום שני, התארגנו על חופשה מהעבודה וביום חמישי טסנו לפראג המדהימה עם תינוקת בת 9 חודשים.
פראג (Prague) היא אחת הערים הציוריות ביותר באירופה, שומרת על צביון מיוחד, המלווה אותה שנים רבות – רחובותיה העתיקים הם מקום נפלא לטייל בו בעקבות האגדות הקדומות של מזרח אירופה. גם הסגנון הגותי האפל, שמאפיין את המונומנטים ההיסטוריים של העיר, טומן בחובו מעשיות מרתקות שאין שני להן.
אם כך, לא פלא שרשימת אטרקציות בפארג היא ארוכה ויש בה שלל מקומות שכדאי לבקר בהם. השיטוט בין סמטאותיה המפותלות מגלה ארמונות מפוארים, מצודות תמירות, כיכרות בנות מאות שנים, כנסיות מהודרות ובתי כנסת מרשימים. בכל מקום, לאן שלא תפנו, יתגלו בפניכם סיפורי אהבה גדולים מהחיים, בגידות שעונשן מוות, תעלומות, מסתורין ומיתולוגיה ענפה.
דברים שאתם חייבים לדעת על פראג עם תינוק/ת:
- נגישות => המרכז של פראג נמצא כולו במקום אחד ובמרחק הליכה מכל האתרים. צריך לקחת בחשבון שהעיר העתיקה מרוצפת באבנים ולא סלולה בבטון, כך שטיול עם עגלה הוא די קופצני. זה קצת הדאיג אותי עד שגיליתי שזה מרדים מצוין את הקטנה. בבת אחת זה הפך מחסרון של פראג ליתרון!
- מסעדות => משום מה יש הרבה מסעדות שאינן נמצאות בקומת הרחוב אלא צריך לרדת או לעלות קומה, שתיים או שלוש. זה כמובן ממש בלגן עם עגלת תינוקות, ומחייב את שני בני הזוג – אחד סוחב את התינוק/ת והשני את העגלה. אז עשו לעצמכם טובה ובררו לפני שאתם מגיעים למסעדה באיזה קומה היא נמצאת.
- תחבורה ציבורית => המטרו והרכבת החשמלית זה דבר מדהים! אנחנו אמנם את רוב פראג טיילנו ברגל (ככה תחוו את פראג בצורה הטובה ביותר) אבל ההתניידות עם המטרו מצד אחד של העיר לצד שני חוסך המון זמן ופשוט תוך 2-3 דק אתם ביעד, מומלץ מאוד! הכרטיס לתחבורה הציבורית מקנה נסיעה במטרו, בחשמלית ואוטובוסים. שימו לב: יש כרטיסים לחצי שעה, שעה וחצי,24 שעות ו3 – ימים, כל אחד שייעשה לעצמו את החשבון מה יותר משתלם לו.
- רכבת תחתית – מטרו => שימו לב, כי לא כל תחנות המטרו מונגשות עם מעליות, חפשו את הסימן של כיסא גלגלים ליד שם התחנה כדי לוודא שאפשר לצאת ולהיכנס בקלות. בנוסף, תהיו מוכנים עם כסף קטן! בהרבה מהתחנות אין אפשרות לקנות עם כרטיס אשראי/שטרות ואז אתם נשארים תקועים ללא יכולת לעלות למטרו. כמו כן, שימו לב שלא מספיק שיש לכם כרטיס, אתם צריכים להחתים אותו בכניסה למטרו אחרת זמן ההתחלה שלו טרם הופעל ואם פקח תופס אתכם זה קנס של 800 קורונות.
- טראם => חלק מהקרונות גבוהים וקשה לעלות עם עגלה. חכו לקרונות הנמוכים שאליהם קל יותר להעלות עגלה.
- ידידותיות => האנשים שפגשנו בפראג חייכו הרבה לתינוקת, ודיברו איתה, גם מקומיים וגם תיירים. יוצאים מן הכלל היו המלצרים, אבל הם לא נחמדים לאף אחד אז לא לקחת את זה אישית.
- סיגריות=> ללא ספק אחת מהחסרונות של פראג. אנשים מעשנים בכל מקום, זה לגיטימי וחוקי בפראג, וקשה להרחיק את התינוק/ת מעשן הסיגריות.
- מגורים => כדאי כמובן לקחת בחשבון מקום לינה עם גישה נוחה לעגלות ובעיקר שהמיקום יהיה קרוב למרכז העיר.
טעימה קטנה מכמה מנקודות העניין היפות בעיר שחייבים לראות:
גשר קָרְל ( Karlův most)
הגשר העתיק בפראג. נבנה ע"י המלך קארל הרביעי במאה ה-14 ונשען על 16 קשתות, ומוצבים עליו 30 פסלים שונים (רובם בסגנון הבארוק) שתורמים לתיאורו כאחד הגשרים היפים ביותר בצ'כיה בפרט ובאירופה כולה, והוא חוצה את הנהר של פראג – נהר הוולטאבה.
במשך כל שעות היום הגשר הומה תיירים, יש בו דוכנים המציעים אומנות מקומית, וכן נגנים רבים.
העתיק בפסלי הגשר הוא פסלו של ישו התלוי על צלב ועליו כתובת באותיות זהב עבריות גדולות:
"קדוש, קדוש, קדוש יהווה צבאות".
מגדל אבק השריפה (Prašná brána)
זהו מגדל שנבנה במאה ה-15, והיה אחד משערי העיר המקומיים. הוא שימש לאכסון אבק שריפה, ולכן נקרא כך.
המבנה הכהה, המתנשא לגובה של 65 מטר, הוקם ב-1475 מעל לאחד מ-13 שערי הכניסה שהוליכו לסטארה מסטו, אולם מסיבות שונות בנייתו לא הושלמה.
טיפוס ב-186 המדרגות של המגדל יביא אתכם לתצפית יפה על העיר העתיקה.
"האורלוגין של פראג" (Pražský orloj)
עוד אחד מהסמלים הידועים של פראג – השעון האסטרונומי בחזית בית העיריה הישן בכיכר העיר בפראג. השעון, שהותקן לראשונה בשנת 1410 – עדיין עובד, מה שהופך אותו לשעון העתיק ביותר שעובד עדין. הוא מראה פרט לשעה, גם תאריך ואת מצב השמש והירח.
מומלץ להגיע לכיכר ולהמתין מול חזית הבניין בשעה 11:00 (12:00 ו-17:00 בחודשי הקיץ) כאשר הפעמונים מצלצלים ו-32 דמויות של רקדנים מבצעות ריקוד – אטרקציה אהובה במיוחד על התיירים המגיעים לאיזור הכיכר.
השעון מקושט בפסלים – בחלק העליון ניצבים מי שנתפשו בימי הביניים בתור "הרעים": היהירות, רדיפת בצע, המוות והכופר. בחלק התחתון – "הטובים" – הסטוריון, מלאך, אסטרונום ופילוסוף. בכל שעה עגולה השעון מצלצל, ובחלונות הכחולים מעל השעון חולפות בובות המייצגות את שנים-עשר השליחים של ישו. אחרי המעבר שלהם, תרנגול הזהב מעליהם מקרקר. כל זה משעשע למדי.
בית העירייה החדש
(Obecního Dom)
בית העירייה המפואר הוא מבנה הארט נובו המרשים ביותר בפראג וטובי האמנים של צ'כיה נטלו חלק במלאכת עיצובו. זהו קומפלקס של אולמות קונצרטים, בתי קפה ומסעדות, שאירח תערוכות, ועידות, נשפים וקונצרטים רבים לאורך השנים. חזית הבניין מקושטת במוזיאיקה צבעונית ומרשימה, העשוייה ביד אומן והנקראת "הומאז' לפראג". ניתן לבקר בבניין במסגרת סיורים מאורגנים שיוצאים מהמקום.
הכיכר הגדולה - כיכר ואצלב (Václavské náměstí)
עוד אחד מהסמלים הידועים של פראג – הכיכר מהווה את המרכז והלב של העיר החדשה.
במאה ה – 14 שימשה הכיכר כשוק סוסים ובמשך השנים היא שימשה כמקום להפגנות.
אזור הכיכר הומה תמיד ומהווה מקום מפגש פופולרי לתושבי העיר. סביב הכיכר יש שפע של מסעדות, חנויות מודרניות, בתי כל-בו והמון מקומות בילוי.
התיאטרון הלאומי (Národní divadlo)
הבניין המרשים נבנה למען "הגאווה הלאומית" הצ'כית. הוא נפתח ביוני 1881 (אמצע המאה ה – 19), אך נשרף חודשיים לאחר מכן… תושבי העיר התגייסו ואספו תרומות, ובסופו של דבר, בסוף שנת 1883 התאטרון נפתח שוב והוא פעיל מאז.
עד היום נחשב התיאטרון למוסד התרבות החשוב במדינה.
מצודת פראג (Pražský hrad)
את הצריחים של המצודה אפשר לראות מכל פינה בעיר.
המצודה העתיקה של פראג, שימשה בעבר כמשכנם של שליטי צ’כיה ומוזכרת לא פעם כטירה העתיקה הגדולה ביותר בעולם. המצודה המרשימה מורכבת ממתחם של: גנים, קתדרלות, ארמונות, וסימטה עתיקה בשם “סמטת האלכימאים”, ונחשבת לאחת מהאטרקציות הבולטות ביותר של העיר.
השכונה שסביבה, Hradčany היא אחד האזורים המתויירים ביותר בעיר.
הרובע היהודי (Josefov)
הוקם במאה ה – 13 והוא נמצא בין הגדה הימנית של נהר הוולטבה לבין כיכר העיר העתיקה. בעבר היה המקום היחיד שבו הורשו היהודים להתגורר ועד היום יש בו מבנים יהודיים חשובים כמו: בית העירייה היהודי, ארבע בתי כנסת ובית קברות הנחשב לעתיק בעולם.
שמו של הרובע היהודי יוזפוב נקרא על שמו של השליט יוזף השני, אשר הרפורמות שקבע כמו אפשרות לקניית קרקע, מגורים מחוץ לגטו ואפשרות לימודים באוניברסיטה שיפרו את חיי היהודים בפראג באופן ניכר. היהודים החליטו לגמול לו על כך על ידי קריאת רובע המגורים שלהם על שמו.
הבית הרוקד (Tančící dům)
בניין ייחודי הבנוי בצורה מעוותת כדי לשוות לו צורה של תנועת ריקוד. הבניין ידוע גם בכינויו "ג'ינג'ר ופרד" – על שמם של צמד הרקדנים פרד אסטר וג'ינג'ר רוג'רס. הפרויקט נולד מיד עם תום מהפכת הקטיפה של 1989 מתוך רצון ליצור משהו שיסמל את נקודת הזמן המשמעותית. כיום שוכנות בבניין מספר חברות בינלאומיות, ובקומת הכניסה יש בית קפה נחמד.